Terug naar overzicht

Hoe Jefta werken in de zorg en co-ouderschap combineert

Werken in de zorg en co-ouderschap hoeft geen uitdaging te zijn. Jefta Maarsen werkt al anderhalf jaar bij Careflex. De ene week werkt hij meerdere diensten, de andere week draait hij er maar één en is hij er voor zijn kinderen. In dit ervaringsverhaal vertelt hij waarom deze balans goed voor hem werkt en waarom de roostervrijheid van Careflex zo belangrijk is voor hem.  

 

“Mijn zoon is voor de helft van de tijd bij mij en de andere helft bij zijn moeder. Hierdoor kan ik de ene week heel veel werken en de andere week eigenlijk helemaal niet. De roostervrijheid bij Careflex zorgt ervoor dat ik er bij al zijn belangrijke momenten bij kan zijn.” 

Kun je iets over jezelf vertellen en hoe co-ouderschap een rol speelt in jouw leven?  

“Ik ben Jefta Maarsen, vader van vijf kinderen waarvan er nog één thuis woont. Mijn zoon voor de helft van de tijd bij mij en de andere helft bij zijn moeder. Hierdoor kan ik de ene week heel veel werken en de andere week eigenlijk helemaal niet.”  

“Mijn zoon is dertien jaar, maar vraagt best wat zorg. Hij gaat niet naar school, maar naar een soort dagbesteding. Omdat hij te slim is voor het reguliere onderwijs ontstond er problematiek en is hij afgehaakt. Hij heeft moeite om op te staan, dus ik wek hem iedere dag. De week die hij bij mij is, werk ik daarom nagenoeg niet. Dan plan ik andere dingen en spendeer ik tijd met hem.”   

Hoe ervaar je co-ouderschap in combinatie met het werken in de zorg?  

“Het werken bij Careflex bevalt me supergoed. Ruim van tevoren weet ik al wanneer ik mijn zoon wel en niet zie en wanneer we bijvoorbeeld gesprekken hebben met de gemeente over zijn schoolgang. Hierdoor kan ik op tijd aan de roosterplanners aangeven wanneer ik niet kan werken. In de week dat ik wél werk ben ik juist heel flexibel en dat weten de planners ook. In principe zeg ik altijd ‘ja’ tegen een dienst, waardoor ik een drukke werkweek heb. De week met mijn zoon is voor mij dan weer een rustweek.”  

Wat zijn uitdagingen van co-ouderschap als je werkt in de zorg? En hoe ervaar jij dat?  

“Ik merk dat zorginstellingen vaak niet dezelfde flexibiliteit kunnen aanbieden als Careflex. Ik kan nu zelf aangeven wanneer ik wel en niet beschikbaar ben. Bij andere werkgevers kon ik vaak wel een vaste vrije dag doorgeven, maar niet dat ik de ene week heel veel wil werken en de andere week bijna niet. Bij Careflex gaat het erom dat je jouw uren maakt, maar je hebt veel regie over de invulling hiervan.”  

De week zonder jouw zoon werk je veel diensten. Hoe ervaar je jouw werkdruk?  

“Ik merk dat dit voor mij makkelijker is sinds ik bij Careflex werk. Toen ik bij een zorginstelling werkte, ervaarde ik meer werkdruk. De lijn tussen werk en vrije tijd vervaagde, omdat je thuis vaak ook nog bezig was met je werk. Dan werd ik gebeld of kreeg ik appjes.”  

“Ik merk vooral dat sinds ik bij Careflex werk, ik meer rust ervaar en gelukkiger ben over mijn leven. Dit balans past bij mijn leven en ik ben hier helemaal op mijn plek. Ik heb mezelf mentaal en fysiek nog nooit zo goed gevoeld.”