Trainer Tessa glimlacht, naast haar zie je een powerpoint presentatie

Psychopathologie

Leer alles over de meest voorkomende psychische aandoeningenen passende interventies 

De training Psychopathologie neemt je mee in de meest voorkomende psychische aandoeningen. Aan de hand van de DSM-5 behandelen we een stuk theoretisch kader en krijg je inzicht in hoebepaald gedrag ontstaat. Je leert welke communicatie passend is vooreencliënt met een bepaald ziektebeeld, hoe je zijn of haar behoeften ontdekten hoe je hierop kunt inspelen. Vanuit de casuïstiek krijg je duidelijke handvatten mee, zodat je de opgedane kennis na afloop meteen kunttoepassen in de praktijk. 

Hiermee gaan we aan de slag:

Basis 

  • Je doet theoretische kennis op over de meest voorkomende psychische aandoeningen.  
  • Je krijgt inzicht in wat een basisrelatie inhoudt waarin je ondersteuning biedt aan de ander.  
  • Door te reflecteren onderzoeken we op welke manier jij je doelgroep het beste kunt benaderen. Zo kun je bewust kiezen voor passende interventies.  
  • Je krijgt praktische handvatten aangereikt die je in de praktijk kunt inzetten.

 

 

Jeugdzorg

  • Je doet kennis op over stemmingsstoornissen bij jongeren, zoals PDD-NOS en AD(H)D. Ook verzamel je informatie over het gedrag van jongeren (o.a. door observeren en signaleren). 
  • Je leert hoe je op basis van de informatie én je eigen expertise de meest passende en professionele interventie of strategie kiest.  
  • In de dagelijkste praktijk creëer je een relatie met de cliënt op het gebied van houding, communicatie, structuur, begrenzing en samenwerking. 
  • Samen met de jongeren werk je aan het versterken van hun copingstrategieën, zodat zij een zo gezond en ‘gewoon’ mogelijk leven kunnen leiden. 

Wist je dat?
Deze training kan ook gegeven worden aan hulpverleners die werken in de ambulante (jeugd)zorg.

Wat levert de training je op?   

Na afloop van de training heb je meer inzicht in het gedrag van je cliënt en kun je behoeften, spanningen en obstakels eerder signaleren. Daardoor kun je voor een meer passende en persoonlijkere benadering kiezen. Vanuit een basisrelatie kunnen jullie vervolgens samen aan de slag gaan om coping strategieën van de cliënt versterken. Zo werken jullie stap voor stap aan meer kwaliteit van leven.    

Deelnemer vertelt:

“Deze training vind ik zeer interessant. De theorie heb ik al eens tijdens mijn opleiding MWD gehad, maar dan heb je natuurlijk nog maar weinig praktijkervaring.

Met mijn praktijkervaring kan ik nu gerichter vragen stellen en theorie makkelijker koppelen aan casuïstiek. Bovendien vind ik het interessant om meer kennis te hebben over verschillende stoornissen, zoals borderline, ASS en ADHD, waarmee ik al verschillende keren te maken heb gehad op de werkvloer.

Theorie en praktijk komen echt samen tijdens de training. Je leert ook anders te kijken naar het gedrag van cliënten. Vaak is er een behandeling uitgestippeld op een bepaalde diagnose, maar in veel gevallen komen diagnoses samen voor (red: comorbiditeit en multiproblematiek) waardoor behandeling soms uitgestippeld is op mogelijk de verkeerde diagnose. Mijn kritische blik is weer aangescherpt.” 

 

Lees hier het hele ervaringsverhaal over de training psychopathologie:

Lees meer

Vraag jouw training op maat aan

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen om verder te groeien? We gaan graag met je in gesprek! Vul onderstaand contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.