Trainer Tessa zit aan tafel en is in gesprek met een deelnemer.

Positieve gezondheid

Omgaan met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen 

Positieve gezondheid draait om mensen, veerkracht en hoe je jouw leven betekenisvol maakt. Het draait om de gehele beleving van je eigen gezondheid. Als begeleiders reageren we niet op een ziekte of beperking, maar stellen we een betekenisvol leven van cliënten centraal. In deze training leer je vanuit dit concept naar hulpvragen te kijken. Vanuit daar kun je ouders en gezinnen binnen de jeugdgezondheidszorg ondersteunen om uitdagingen vanuit eigen regie aan te gaan. 

 

Hiermee gaan we aan de slag 

Deze training draait om veerkracht, zowel die van jou als die van je cliënten. Om te beginnen leer je hoe jij als hulpverlener veerkrachtiger kunt worden. Complexe casuïstiek doet een steeds groter beroep op zorgmedewerkers; veerkracht helpt je om jezelf staande te houden en daarmee de beste zorg te kunnen blijven verlenen. Vervolgens leer je hoe je gezinnen kunt ondersteunen in het versterken van hun eigen veerkracht. Deze onderwerpen komen aan bod: 

  • Wat is positieve gezondheid?  
  • Wat is de reden dat positieve gezondheid in 2012 haar intrede deed?  
  • Waarom is positieve gezondheid juist nu belangrijk binnen de gezondheidszorg?  
  • De dimensies van gezondheid in relatie tot jeugd- en gezinshulpverlening.  
  • Het spinnenweb in de hulpverlening. 
  • Aan de slag met een praktijkopdracht binnen de hulpverlening. 
  • Feedback en reflectie. 

 

Wat levert de training je op? 

Als hulpverlener heb je geleerd om op een andere manier naar hulpvragen te kijken; je kijkt ernaar vanuit het concept van positieve gezondheid. Na de training kun je gezinnen beter ondersteunen, zodat ze vanuit eigen regie kunnen handelen en veerkrachtiger zijn. Daarnaast heb je ook geleerd over hoe je als begeleider veerkrachtiger kunt zijn. 

Opleidingsadviseur Tessa van Aalten vertelt:

‘’We zijn geneigd om de aandacht te focussen op zaken die niet lukken, terwijl we beter kunnen kijken naar wat wél goed gaat. Wanneer je de focus legt op dingen waar je invloed op hebt, pak je zelf de regie vanuit een positieve insteek.’’ 

Een portretfoto van opleidingsadviseur Tessa van Aalten, ze glimlacht.

Ervaringen horen over deze training?

Lees hier twee ervaringen van deelnemers die deze training hebben gevolgd.

Ervaringsverhaal: positieve gezondheid

Vraag jouw training op maat aan

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen om verder te groeien? We gaan graag met je in gesprek! Vul onderstaand contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.