Opvanglocatie koepel Breda en de reis naar Oekraïne
Leestijd: 3 minuten
Terug naar overzicht

Samen 100% voor Oekraïne

Bij Careflex zijn we samen 100% en zorgen we er elke dag voor dat de zorg een beetje makkelijker, leuker en makkelijk wordt. Door de verschrikkelijke situatie in Oekraïne werden we aan het denken gezet. We vroegen ons vanuit het zorghart af wat we kunnen doen. Het antwoord? Helpen. Daarvan delen we graag twee verhalen. Een over het afreizen naar Oekraïners die hulp nodig hebben en een waarbij we hen een warm welkom en veilig onderkomen bieden in de Koepel in Breda.

Een bus tot het plafond volgeladen met voeding en levensmiddelen. Een kindje zit tussen alle spullen in.

Alle koppen bij elkaar voor de reis richting Oekraïne

Fotograaf Guido Koppes speelde al langer met idee om de mensen in Oekraïne te helpen, maar hoe? Na wat denkwerk en het aanspreken van zijn netwerk ontstond er een plan. Hij riep onder andere Careflex medewerkers op om de nodige spullen te doneren voor mensen in Oekraïne, zoals huishoudelijke middelen, EHBO-kits en nog veel meer. Hij kwam in contact met een Poolse stichting waar hij de spullen naartoe kon brengen. Careflex doneerde voor zijn trip de Careflex bus en brandstof die hij nodig zou hebben.

Spullen? Check! Bus? Check! Locatie? Check! Tijd om te vertrekken!

Met een volle bus ging hij op weg naar Polen. Het was belangrijk om voorzichtig te rijden, want er zat een flink gewicht in de bus. Na een tocht van vele kilometers ging hij verschillende dorpen langs en werd de bus uitgeladen. Vanuit daar zouden alle spullen verder verdeeld worden. Guido vertelt met een voldaan gevoel over zijn reis: ‘De reis ging heel soepel en snel. Iedereen was heel positief en wilde graag meedenken en bijdragen. Dat vond ik heel erg bemoedigend. Samen hebben we heel veel mensen kunnen helpen.’

Een warm welkom voor Oekraïners in de Koepel van Breda

Er zijn ook veel Oekraïense vluchtelingen die in Nederland terechtkomen, zo ook in Breda. Gemeente Breda gaf de opdracht om van de Koepel een tijdelijke opvang voor 360 mensen uit Oekraïne te maken. De Koepel was voorheen een gevangenis, maar is al een aantal jaar een locatie voor congressen en evenementen van FutureDome Events. Careflex en FutureDome Events kregen samen de taak om iedereen een warm welkom en een veilige plek te geven. Zoals bij elk project werd er een team van Careflex medewerkers gevormd. Op maandag 21 maart  kwamen ze voor het eerst binnen bij de Koepel om aan de slag te gaan. Een uur later zouden de eerste mensen uit Oekraïne al aankomen en ontvangen worden. Zoals we bij Careflex wel gewend zijn, was dit weer een nieuwe situatie waar niet meteen duidelijk was wat de juiste plan van aanpak zou zijn. En dat betekent: snel schakelen!

De koepel van Breda die is omgetoverd tot een huiselijke opvanglocatie.

De Koepel een thuis maken

Aan het team de taak om iedereen in te checken, een rondleiding te geven en te voorzien van alle informatie die zij nodig hebben. Daarnaast moest er in de beginfase nog veel geregeld worden. De Koepel moest voor al deze mensen als een thuis voelen. Een plek waar ze zich veilig voelen en hun eigen draai kunnen vinden. Zo werden alle ruimtes over tijd steeds een stukje gezelliger door de huiselijke aankleding. Een basisschool schonk de Koepel honderden tekeningen die het Careflex team een mooie plek gaven aan de deur van elke kamer. Het was in het begin nog niet altijd duidelijk waar alle vluchtelingen terecht konden voor voorzieningen, zoals gezondheidszorg. Het team schakelde met verschillende instanties om dit uit te zoeken en hen verder te helpen. Later namen andere organisaties dit stuk over en kon het team zich verder focussen op het ontvangen van vluchtelingen, maar ook het signaleren en doorverwijzen.

"Hallo, ik ben Marie-Louise. Welkom in de Koepel!"

Marie-Louise is onderdeel van het team. Als we haar vragen over het team van de Koepel te vertellen, begint ze te stralen: ‘Ik ben zo trots op iedereen. We vullen elkaar echt heel goed aan. Er is geen blauwdruk, dus het is zo leuk dat we van elkaar kunnen leren. Het is voor ons ook een andere doelgroep dan we gewend zijn, maar we leren er zo veel van en dat zetten we ook in bij andere projecten. Allemaal zijn we zo dankbaar dat we deze ervaring mogen beleven.’

De ware aard van de mens

Met zo veel mensen en zo veel verhalen zijn er te veel bijzondere momenten om te delen, maar eentje bleef Marie-Louise bij: ‘Je ontmoet zo veel mensen. Dit project laat je wel echt de ware aard van de mens zien. Zo kwam er bijvoorbeeld een vrouw binnen met een mooie chique koffer. Dan vraag je of diegene nog iets nodig heeft, zoals tandpasta. Je weet het niet, maar je vraagt je wel af wat er dan in die grote koffer zit. De tolk helpt mij om met de vrouw te praten. Het blijkt dan dat de vrouw alleen de kleding heeft die ze op dat moment aanheeft en verder niets. Wel zie ik nog steeds die grote koffer staan. Nadat ik haar een tijdje gesproken heb, opent ze die om te laten zien dat ze wel nog wat spullen nodig heeft. Tot mijn grootste verbazing en verwondering zie ik dat haar koffer vol zit met fotoalbums. Ze vertelt dat ze alles kan kopen behalve herinneringen. De koffer was loodzwaar, dus tot dat moment snapte ik er niks van. Dat kwam even binnen en je krijgt er een warm gevoel van, maar als professional pak je ook meteen door en doe je er alles aan om haar te helpen.’

Bedankt Guido, voor het delen van jouw verhaal over de reis richting Oekraïne en de mooie actie die je hebt opgezet. En bedankt Marie-Louise, voor het delen van alle mooie ervaringen over de Koepel en het Careflex team dat zich daar zo hard inzet om te helpen. Het zijn zulke verhalen die te mooi zijn om niet te delen.