Je ziet een dagboek meteen hand die een pen vasthoudt
Leestijd: 2 minuten
Terug naar overzicht

Dagboek van een begeleider

1 juni 2021

De eerste dag van een nieuwe baan. Misschien kan ik wel zeggen: een nieuw leven. Na vele jaren bij een vaste werkgever in de gehandicaptenzorg ga ik nu flexwerk doen. Het voelt als een sprong in het diepe, maar wel een sprong die gemaakt wordt door een ervaren zwemmer. Een sprong in een warm bad bovendien. Vanaf het eerste contact heb ik een goed gevoel bij Careflex als werkgever. Een warm welkom tijdens de eerste bijeenkomst werd gevolgd door een tweede gesprek, waaruit aan alles bleek dat Careflex mij graag erbij wilde hebben. Omdat het gevoel wederzijds was, begint er nu voor mij een nieuw hoofdstuk in de zorg. Ik heb geen idee hoe het verhaal er verder uit komt te zien, maar over de eerste dag heb ik in ieder geval geen klagen: ik geniet nog even van een dagje vrij.  

2 juni 2021 

Vandaag begint het dan echt! Een late dienst in Doorn. Gewapend met een kakelvers Spotify-lijstje vertrek ik ruim op tijd vanuit Katwijk, want ik moet door Leiden heen. En door Leiden met de auto is een drama! Die Spanjaarden kwamen tijdens de Tachtigjarige Oorlog Leiden niet in, tegenwoordig is het bijna net zo moeilijk om Leiden uit te komen met een auto. De reis verloopt voorspoedig, zeker als ik het moet vergelijken met de vuurdoop die zou volgen.  

Een uitzicht van een woonwijk vanuit de auto.

Aangekomen op de groep blijkt dat ik mijn eerste dienst moet draaien met een invalkracht, die ook maar een paar dienstjes op deze groep heeft gedraaid. Gewapend met draaiboeken en instructies van de dagdienst gaan we aan de slag. En niet met lood in de schoenen, verre van zelfs! Dit wilde ik, hier zocht ik naar. Dit is de uitdaging waar ik blij van word! Ik moet al mijn ervaring en improvisatievermogen inzetten om ervoor te zorgen dat de cliënten de zorg krijgen die ze verdienen. Met zijn tweeën klaren wij de klus. Wat een heerlijke eerste dienst was dat!
 

5 juni 2021 

Of ik naar Eindhoven wilde, gerontopsychiatrie. Ik denk: waarom niet? Tijdens de dienst komt er een heel klein vrouwtje, die haar tijd vooral vult met roken, naar mij toe lopen. Ze kijkt me aan, haalt eventjes adem en begint te praten: "Zij daar zeggen dat jij kunt toveren." Als ik antwoord dat die bewering niet klopt, zie ik de teleurstelling op haar gezicht verschijnen. Dat dacht ik al” zegt ze en ze loopt met gebogen hoofd weg.  

Henk zit in de auto.

10 juni 2021 

Om 16.30 uur gaat de telefoon. Of ik per direct beschikbaar ben om bij iemand te waken. Ik ga in op het bijzondere verzoek en ruim een uur later kom ik aan in Baarn. Iga bij een vrouw zitten die ik nog nooit heb gezien en die ik na deze dienst hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer ga zien. Tijdens een van de spaarzame momenten dat ze wakker is zeg ik haar dat ze wel een heel bijzonder mens moet zijn, als op haar tachtigste nog voor elkaar krijgt dat er een kerel van de helft van haar leeftijd  in de auto springt en een uur gaat reizen om nog aan haar bed te kunnen zitten. Het grapje levert nog een oprechte glimlach op. Vermoedelijk één van haar laatste. Een dag later overlijdt ze. 

11 juni 2021 

Kort voor mijn eerste intervisie in Breda gaat de telefoon. Ik krijg te horen dat de dame, waar ik gisteren bij was, is overleden en nogmaals wordt de dank en waardering uitgesproken dat ik op zo’n korte termijn beschikbaar was. Een dag eerder appte de planning ook al die oprechte dank en waardering. Mooi om te merken dat die mate van samenwerking er is! 

18 juni 2021 

Baarn, Barendrecht, Breda, Doorn, Eindhoven, Middenbeemster. Ik zit eraan te denken om een soort van toershirt te laten maken. Beetje in de stijl van Iron Maiden, Eddie in de zorg of zo. 

Je ziet een foto van een tuin met een fiets.
Je ziet een kamer die rolstoelvriendelijk is met een bedift.

27 juni 2021 

Weer een nieuwe dienst op een compleet nieuwe groep. Nadat ik de eerste scepsis over wie er nu weer komt heb weg kunnen halen, volgt er een soepele dienst op een ontzettend gezellige groep. De liefde blijkt wederzijds op het moment dat ik een klein en fragiel vrouwtje naar haar bed breng. Met veel vijven en zessen en wat aanwijzingen van haar kant lukt het mij om haar correct en comfortabel in bed te krijgen. Als ik een half uurtje later haar radio uit kom zetten en het licht uit doen, wil ze nog één ding tegen me zeggen: “Ik vond het heel gezellig vanavond met jou en ik hoop dat je hier vaker komt werken. Verlegen neem ik het mooie compliment in ontvangst en ik denk bij mezelf dat ik voor dit soort diensten bijna niet betaald hoef te worden. Met de nadruk op bijna….