Terug naar overzicht

Blog Yvonne de Ridder - jeugdzorg expert en zorgmanager

Dit ben ik! Yvonne de Ridder, jeugdzorg expert en zorgmanager

Al een tijd zit ik nu naar het lege scherm van mijn spiksplinternieuwe laptop te staren. Het is een hele mooie met touchscreen en allerlei handige functies. Gekregen van mijn werkgever Careflex Zorg Groep, omdat ik zorgmanager ben geworden. Fijn om hierop mijn mail te lezen en handig om dingen online te zoeken. Uiteraard wordt er meer van me verwacht. In mijn ‘inwerkfase’ kwam ik samen met mijn manager Freek op het idee om blogs te gaan schrijven. Mijn ervaring en kennis delen met jou! Onderwerpen zat en ik heb enthousiast een lijst gemaakt. Nu nog “even” op papier zetten. Dit blijkt toch best lastig als het niet je dagelijks werk is, maar het begint te borrelen…

Ervaring delen

Ik ga schrijven over alledaagse onderwerpen die jou misschien aanzetten tot nadenken of waar je eens even bij stil wilt staan. Onderwerpen die werk gerelateerd zijn en geschreven vanuit de missie die mij en Careflex verbinden; ’de wereld van (kwetsbare) mensen een beetje beter, makkelijker en leuker maken’. Een paar voorbeelden waarin mijn expertise ligt: (v)echtscheidingen, pedagogische (on)macht en de plaats in het gezin.
Maar voordat ik je meeneem in mijn ervaringen, start ik mijn blogreeks eerst met wat te vertellen over mijzelf. Wie ben ik, Yvonne de Ridder? Hoe en waar heb ik mijn ervaring opgedaan die ik nu zo graag wil delen?

Werken met kwetsbare kinderen

Al op jonge leeftijd wist ik dat ik met kwetsbare kinderen wilde werken om hun wereld een beetje mooier en beter te maken. Na de opleiding HBO-J, Jeugdwelzijnswerk (wat nu ‘Social Work’ is) begon ik enthousiast als pedagogisch medewerkster in het ziekenhuis in Leiden. Ik heb hier zeven jaar met plezier gewerkt totdat ik moeder werd. Ik ben hierna doorgegaan als bemiddelingsmedewerkster bij een gastouderbureau. Een bewuste keuze voor minder uren, zodat ik veel bij mijn kinderen kon zijn. Naarmate mijn jongens ouder werden, kreeg ik behoefte aan meer uitdaging in het werk. Ik vond een baan als gezinsvoogd (nu jeugdbeschermer) bij Jeugdzorg. Na een tussenstap van zes jaar in de palliatieve zorg als coördinator in het Hospice in Zoetermeer, kwam ik in 2017 via Careflex Zorg Groep weer terug in de jeugdzorg.

Careflex Zorg Groep

De variatie en flexibiliteit van het werken bij Careflex spreekt mij vanaf het begin enorm aan. Mijn eerste opdracht was bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. In deze functie heb ik kinderen begeleid voor wie de kinderrechter een ondertoezichtstelling had uitgesproken. Mijn werk hield in dat ik samen met de ouders en hun kinderen onderzocht wat de problemen waren. Wat maakte dat ouders de opvoeding niet op eigen kracht konden dragen? Ik keek vooral naar de krachten van het gezinssysteem. Ik zette die hulp in die het meest geschikt was om te komen tot het punt dat de ouders (in het meest gunstigste geval) na een jaar de opvoeding en begeleiding van hun kind(eren) zelf weer konden oppakken. Dat was mijn doel.
Daarna kon ik mij als jeugdbeschermer inzetten voor minderjarige vluchtelingen bij de voogdij instelling Nidos. Hier begeleidde en ondersteunde ik kinderen en jongeren (<18 jaar) die zonder hun ouders uit oorlogsgebieden naar Nederland waren gevlucht. Mijn werk bestond onder ander uit hele praktische zaken, zoals onderdak regelen in opvanggezinnen en de kinderen aanmelden voor onderwijs. Ik begeleidde ze en maakte ze wegwijs in een compleet nieuwe wereld.
Op dit moment werk ik als maatschappelijk werker bij Veilig Thuis. Een organisatie die meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling beoordeelt op de acute en structurele onveiligheid van alle betrokkenen. Door in gesprek te gaan met ouders, partners, jeugdigen en kinderen kijken we wat nodig is om de wereld waarin ze leven, weer veilig te kunnen maken. Welke patronen moeten we doorbreken? Hoe doen we dit op een manier die voor iedereen goed is? Welke hulp moeten we daarvoor inzetten?

Inspireren en motiveren

Ik ben oprecht trots dat ik onderdeel ben van Careflex. Bij mijn sollicitatie voelde ik mij direct aangetrokken door de slogan: gastvrij, kundig en authentiek. Mijn collega’s bij Careflex zijn enthousiaste mensen die veel vernieuwende ideeën hebben. We krijgen alle ruimte mee te denken en ideeën uit te werken om zo de kwaliteit van ons werk naar een hoger niveau te brengen. Superblij was ik met de vraag of ik naast mijn functie als jeugdbeschermer/maatschappelijk werker ook als zorgmanager aan de slag wil. In deze rol kan ik jonge zorgprofessionals coachen en begeleiden in de jeugdzorg. Ik mag deze professionals inspireren en motiveren vanuit mijn ervaringen, opgedaan in het werk en als mens gedurende de halve eeuw die ik hier al op de aarde rondloop. Ik heb er zin in!
Fijn om te zien dat, eenmaal gefocust ik met veel plezier aan het schrijven ben geslagen. Het beeldscherm heeft zich inmiddels gevuld. Vanaf hier ga ik de diepte in. In mijn volgende blog deel ik mijn ervaring en visie over het geven van complimenten. Dit lijkt een alledaags onderwerp, maar er is hierin nog veel winst te behalen. Hoe geef je een compliment en wat is, zeker in de zorg, het belang en effect daarvan?

Yvonne de Ridder is werkzaam bij Careflex Zorg Groep als maatschappelijk werker en zorgmanager vanuit verbinding met de ander. Samen kijken naar mogelijkheden om een situatie te verbeteren of te veranderen. Yvonne is met ruim 25 jaar werkervaring een doorgewinterde expert op het gebied van (complexe) jeugdzorg. Yvonne is trotse moeder van twee mooie jongens van 24 en 20 jaar.